“Wat wij bieden is in mijn ogen ‘the silver bullet’ in waterzuivering." - Ultramins


Ultramins



“Wat wij bieden is in mijn ogen ‘the silver bullet’ in waterzuivering.”

De internationale groeistrategie van Ultramins:

Tholen – Ondanks een forse internationale groei – Ultramins levert inmiddels USAF™ caviterende ultrasone zenders in meer dan 50 landen – is er nog ‘heel veel te winnen’. Dat zegt directeur/eigenaar Robert de Hoo. Of hij ook in al die 50 landen is geweest? “Gelukkig niet, dat zou wel heel veel zijn in nog geen 4 jaar tijd”, lacht hij, al is hij begin oktober wel weer in Canada te vinden.
De eerste internationale order kwam ook uit Canada, uit Ontario. Bij zijn stap in de tuinbouw is internationaal zakendoen altijd een ambitie geweest. “Ik ben zelf op zoek gegaan naar de grootste tuinbouwgebieden ter wereld, ben met telers gaan praten en naar beurzen geweest. Daarnaast hebben we van ons laten horen in de vakmedia. Inmiddels is het zo dat we via elke teler die we beleveren weer in contact komen met een nieuwe teler. Dat we in minder dan vier jaar tijd in meer dan vijftig landen leveren, vind ik helemaal te gek. Al hebben we in sommige landen nog maar 1 of 2 klanten. Daarnaast hebben wij sinds ca. 1 jaar een samenwerking met Houweling HortiCulture en Houweling Americas, hetgeen ons meer slagkracht geeft, voornamelijk door hun lokale aanwezigheid.”

Innovatie

Internationaal doet Ultramins dus goed zaken. Ook in Nederland haken steeds meer telers aan. Toch valt het Robert op de adaptie van de voor telers nieuwe techniek niet zo snel gaat als hij in eerste instantie had gedacht. “Nederland blijft voor ons nog een van de lastigste markten. Het is de markt die internationaal wordt geroemd om innovatie en dat is ook zo. Maar toch merk ik dat voor onze techniek de adaptatie in Canada en de Verenigde Staten veel sneller gaat, al zijn er bij alle grote glasgroentecoöperaties in Nederland en België inmiddels ook meerdere telers aanwezig die zeer tevreden onze oplossingen hebben ingezet.”

Met de USAF caviterende ultrasone zenders houden telers over de hele wereld, van Kuweit tot Kazachstan en van Australië tot Mexico, hun water schoon. “Telers zien dat het werkelijk superieur werkt. Zonder grote inspanningen houden ze hun water vrij van bacteriën, schimmels en virussen.”

Early adopters

De eerste Nederlands telers kwamen op zoek naar een manier om ToBRFV uit hun gietwater te houden bij Ultramins uit. “Hiervoor hebben we destijds een succesvolle test gedaan bij de proeftuin van Ron Peters. Inmiddels gebruiken een aantal tomatentelers onze zenders naar volle tevredenheid. Daarnaast zijn er komkommertelers die hardop zeggen dat de plaatsing van de zenders hun virusissues tot een minimum hebben teruggebracht of zelfs geëlimineerd hebben.”

Fusarium een hardnekkig probleem

Internationaal ziet Robert dat onder meer Fusarium ook een probleem is waarmee telers worstelen. “Fusarium valt ook binnen de micro-organismen die met cavitatie worden afgedood, net als de meeste pathogenen, waardoor wij ook deze telers kunnen helpen. Dat geeft ons veel voldoening. Want als je op 10 hectare touwtjes ophangt en na 2 maanden alle planten inclusief touwtjes weer uit de kas kunt gaan trekken, dan is dat in alle opzichten verschrikkelijk.”

Rond een bezoek aan de Canadian Greenhouse Conference zullen Robert en collega Glenn weer veel telers bezoeken. “We werken nog altijd veel met de early adopters. Ons product wordt steeds bekender, maar er is ook nog veel te winnen.”

Onder meer omdat telers in het verleden kennis hebben gemaakt met andere producten, die niet bleken te werken, merkt hij op. “Er zijn ook ‘gewone’ ultrasone zenders. Daarmee dood je virussen, bacteriën en schimmels niet af. Dat imago rijdt ons soms nog in de wielen, vandaar dat wij elke keer benadrukken dat cavitatie het verschil maakt.”

Lokaal aanwezig

Om te kunnen groeien, zoekt Ultramins naar lokale partners. In sommige markten zijn die ook al gevonden. Ondanks de hulp van distributeurs kiest Robert er toch ook nog voor om zijn team regelmatig zelf langs te sturen. “Dat doen we om te weten wat er speelt. Bovendien schept lokaal aanwezig zijn vertrouwen. Daarnaast zien we veel telers eerst starten in de bassins en nadat die resultaten goed zijn, ons vragen om ook de silo’s en de drain te behandelen.”

Reizen is voor het installeren van het product niet nodig. “Wij spreken eigenlijk niet van installeren maar van plaatsen. Dat kan de teler eigenlijk altijd zelf. Bij een silo kost het een kwartiertje tijd. Een groter bassin met meerdere zenders duurt iets langer, maar moeilijk is het niet. Zelfs ik kan het”, lacht de Nederlander.

“Het grote voordeel is dat bestaande irrigatiesystemen niet aangepast hoeven te worden. De zenders plaats je eenvoudig in bestaande bassins, silo’s of ondergrondse putten. Met de plaatsing van slechts één zender gaan bestaande UV-installaties veelal beter werken, omdat het water helderder wordt en minder organisch materiaal bevat. Ultrafiltratiemachines kunnen er ook baat bij hebben, omdat de membranen minder gespoeld hoeven te worden.”

Positieve rapporten

Na plaatsing geldt: 30 dagen niet goed, geld terug. “Voor ons is het geen vraag meer of het werkt. We hebben zoveel getest en ook zoveel praktijkervaring dat we deze service kunnen aanbieden. Bovendien horen we ook van klanten dat ze de investering soms al binnen een half jaar hebben terugverdiend. Ons product werkt snel na plaatsing. Telers zien virus bijvoorbeeld met rasse schreden afnemen. Zeker in komkommer is dat snel zichtbaar.”

Ondanks inmiddels de nodige internationale tuinbouwervaring leert Robert ‘nog elke dag’. “Wat ik mooi vind is als we rapporten terugkrijgen van telers die eerst veel ellende hadden, maar bij wie het water nu goed is. Die telers zien hun opbrengsten weer toenemen. Ons doel is telers verlichten. Telers hebben al zoveel werk op hun bord liggen. Dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt. Kunnen ze hun gietwater uitsluiten als oorzaak, dan geeft dat rust en kunnen ze zich focussen op andere zaken. Want een probleem kan meerdere oorzaken hebben.”

Luxe situatie

De komende paar jaar verwacht Ultramins een snelle groei. In bekendheid van het product is veel geïnvesteerd. Zo is het team gegroeid naar inmiddels zo’n 7 fte, is er een extern callcenter waarmee Ultramins werkt om afspraken te maken voor de consultants en ook op het gebied van marketing en communicatie zoekt Robert experts erbij om zijn business te laten groeien.

Groeien doet het bedrijf nog altijd vanuit Noord-Holland. Blijft dat zo? “Ja, we zijn lokaal aanwezig, maar gaan ons er niet snel vestigen. Digitaal kunnen we onze klanten ook heel goed ondersteunen.” En is hij dan niet bang voor een te snelle groei, aangezien water steeds belangrijker lijkt te worden voor de internationale tuinbouw? “Ik hoop dat we goed blijven groeien en luxe situaties zijn altijd te financieren.”

Groei buiten de tuinbouw

Het watertechniekbedrijf groeit overigens niet alleen in de tuinbouw. Ook in andere sectoren waar waterkwaliteit belangrijk is, zoals bij het kweken van vis en schaaldieren, kunnen de USAF caviterende ultrasone zenders ingezet worden. Met de hulp van business development manager Eric van Velzen verkent Ultramins nieuwe markten.

Markten waaruit het bedrijf ook weer nieuwe dingen leert. “In de tuinbouw werken telers vaak naast onze zenders nog met het doseren van een klein beetje waterstofperoxide of een ander product. Telers gaan bij het gebruik van USAF caviterende ultrasone zenders sowieso besparen op het gebruik van additieven.”

Een enkeling werkt in de tuinbouw ook al helemaal zonder toevoeging van additieven, ziet Robert. “Met steeds strengere regelgeving, wereldwijd, wordt de vraag naar duurzamere oplossingen steeds groter. Ons doel als bedrijf is om ook hier een bijdrage aan te leveren, want de inzet van chemicaliën zal steeds meer beperkt moeten worden.”

In de kweek van vis en schaaldieren worden bij de oplossing van Ultramins geen chemische additieven gebruikt. “Op dit moment wordt er uitgebreid getest met het gebruik van onze zenders bij een garnalenkwekerij in Zuidoost-Azië. De eerste testen zien er ook hier zeer bemoedigend uit. Al met al is wat wij bieden in mijn ogen echt een silver bullet voor veel markten waar wateropslag problemen geeft.”*

*een silver bullet is iets dat heel snel en gemakkelijk een serieus probleem oplost

 

Link naar het originele artikel:

https://www.groentennieuws.nl/article/9665739/wat-wij-bieden-is-in-mijn-ogen-the-silver-bullet-in-waterzuivering/