Ultramins

Silo’s / waterputten

In silo’s en waterputten zitten veelal diverse pathogenen, algen en biofilm. Het water uit deze (drain) silo’s en waterputten wordt meestal beperkt ontsmet door een UV-ontsmetter of door een verhitter. Beide apparaten hebben namelijk een beperkte doorvoer capaciteit (liter/uur) en daardoor is het simpelweg onmogelijk om al het gietwater te ontsmetten. Uiteraard brengt dit de nodige risico’s met zich mee, zeker in de zomer wanneer het meeste water wordt gegeven, echter ook het moment dat de pathogenen het hardst groeien. In de zomer worden dus de grootste risico’s met gietwater genomen. Onze zenders kunnen echter geplaatst worden op alle plaatsen waar water opgeslagen wordt en zorgen er dus voor dat al het gietwater, ook in de zomer schoon en helder is. De resultaten zijn gegarandeerd uitstekend.

Algen en biofilm

In een silo of waterput bevinden zich vaak algen en een biofilm. De biofilm is een slijmerige laag bestaande uit diverse micro-organismen, welke mogelijk schade kunnen toebrengen aan de teelt. Bestrijding van algen en biofilm kan eenvoudig gerealiseerd worden, door slechts 1 USAF™ dubbele zender DT 100watt zender te plaatsen. De grootste silo’s die wij behandelen met uitstekende resultaten op dit gebied hebben een diameter van 33 meter en een diepte van 5 meter. Eén ultrasone zender maakt hier dus meer dan 4.000.000 liter water schoon en helder.

Bacteriën, schimmels en virus

Bassins zijn niet de plek om bacteriën, schimmels en virussen volledig te elimineren, het kan wel, echter wordt dit vaak een te kostbare zaak. Wij geven er de voorkeur aan om de bestrijding hiervan in een silo of een waterput met een beperktere afmeting te doen. Het aantal zenders en het te plaatsen vermogen hangt af van hetgeen de teler wil bestrijden. De meeste bacteriën en schimmels zijn makkelijker te doden dan virussen. Eveneens speelt de hoeveelheid water die ontsmet moet worden een rol bij de bepaling van het aantal zenders. Dit is dus altijd maatwerk.