Scheepvaart - Ultramins


Ultramins



Scheepvaart

Scheepvaart

Ultrasone zenders voorkomen aangroei scheepshuid

Ultrasone systemen worden toegepast op schepen om de scheepshuid en beunkoelers vrij te houden van harde aangroei zoals zeepokken, mosselen en oesters. De larven van deze zeepokken, mosselen en oesters willen niet in de buurt van een ultrasone zender verblijven en dit heeft uiteraard een logische reden. Onze ultrasone zenders zorgen voor cavitatie en dat vinden larven niet fijn.

Wij hebben een test uitgevoerd op de Nova Cura, die je ziet op bovenstaande foto, op dit schip is een test uitgevoerd gedurende 6 maanden, rapporten kunnen wij hiervan aanleveren. De Nova Cure is 2 jaar later in Montenegro uit het water gehaald en deze was nog steeds vrij van aangroei.

Wat is cavitatie?

Cavitatie is het ontstaan van gasbelletjes tussen watermoleculen. Deze gasbelletjes blijven groeien door het aanhoudende ultrasone geluid en worden bij een bepaalde grootte instabiel en dan imploderen deze belletjes. Het imploderen veroorzaakt drukgolven van 2.000 bar en voor larven lijkt dit op sterk stromend water, hetgeen geen plaats is waar larven willen aanhechten. Voor zeepokken, mosselen en oesters is het namelijk moeilijk zich te voeden in sterk stromend water. De larven zullen dus een andere plek zoeken om aan te hechten. Onze ultrasone zenders werken preventief in de scheepvaart, doordat deze constant zenden op momenten dat schepen in de haven liggen.

Ultrasoon in combinatie met “Easy release coating”

In Fort Lauderdale in Amerika is een test uitgevoerd waarbij is aangetoond dat de combinatie ultrasoon met ‘easy release coating’ een extra goed resultaat levert. Enkel slijm en micro-algen waren op de testpanelen aanwezig. Bij fouling zorgen micro-algen niet voor het grootste probleem en slijm wordt door het varen voor een gedeelte weer verwijderd.

Ultrasoon in de box koelers

In 2017 is er een test gedaan om te testen of de box koelers van een veerpont vrij gehouden konden worden van aangroei. Aan de bakboordzijde, normaliter de zijde met de meeste aangroei, zijn de ultrasone zenders gemonteerd, aan stuurboordzijde werden geen zenders gemonteerd. Na 11 maanden was de box koeler aan bakboord zijde schoon van aangroei, hierdoor bleef de volledige koelcapaciteit behouden. De stuurboordzijde was aangegroeid. Onderstaande foto’s van de situatie na 11 maanden. Op deze ferry was geen koper ionisatie aanwezig of andere vormen van beschermingsmiddelen.

Aanzienlijk minder geluid op zee

Ultrasone zenders om aangroei tegen te gaan dienen enkel aangezet te worden wanneer een schip stilligt. Dit kan automatisch ingeregeld worden. Heeft een schip ultrasone zenders dan wordt er geen extra geluid geproduceerd wordt wanneer een schip vaart. Sterker nog door het gebruik van ultrasoon ontstaat een gladde scheepshuid en die heeft minder weerstand dan wanneer er wel aangroei is, dus het geluid op zee zal aanzienlijk afnemen. Vooral door de turbulentie die harde aangroei veroorzaakt en het extra vermogen wat hierdoor geleverd moet worden, door de schroef, de motoren en de schroefas zorgt voor extra geluid tijdens het varen.

Heeft ultrasoon effect op zeezoogdieren?

De Amerikaanse marine hebben met onze USAF zenders testen gedaan, hieruit is gebleken dat op grotere organismen zoals vissen de drukgolven geen effect hebben. Zelfs zeezoogdieren, die middels ultrasoon geluid communiceren en schildpadden toonden geen reactie en er waren geen nadelige gevolgen te zien.

Voordelen van het gebruik van ultrasone zenders in de Scheepvaart:

Geen aangroei van harde fouling. (mosselen/kokkels)

Enorme besparingen op brandstof. (volgens TNO tot wel 69%)

De topsnelheid van de boot blijft gehandhaafd en motoren produceren minder geluid.

Eenvoudig in gebruik, kan automatisch gestart worden.

Beunkoelers werken veel beter en efficiënter.

Milieuvriendelijke manier