Grote Pythium- en Pytophthorabesmetting geëlimineerd - Ultramins


UltraminsEliminate le principali infestazioni di Pythium e Pytophthora

Future Growing, voorheen Proeftuin Ron Peters, heeft Ultramins betrokken bij een grote test naar de bestrijding van sporen in het water van een teelt op water met een deep water culture-systeem (DWC-systeem). Ultramins heeft eerder zelf al testen laten uitvoeren bij deze proeftuin voor het ToBRF-virus. De testen werden met groot succes uitgevoerd.

Ron: “Wij hadden een probleem dat een bepaalde proefteelt voor een klant steeds kapot ging en wij wisten zeker dat het water het probleem was. En dat klopte, Eurofins Agro heeft watermonsters genomen en al het water in de bak was zwaar besmet met Pytofthora en Pythium. Het betreft hier een werkelijke situatie, zoals er door echte DWC-telers ook werkelijk gewerkt zou worden. Het betreft hier een DWC-bak van 5x 20 meter en circa 40cm. Omdat Ultramins bij mij zo’n goed resultaat had geboekt tegen ToBRFV heb ik hen benaderd om deze issues te verhelpen. Er is geen andere mogelijkheid om water in bakken te behandelen. Je plaats een zender en verder heb je er geen werk aan, de cavitatiedrukgolven van de zenders doen hun werk en elimineren alle sporen. Naderhand hebben wij dezelfde zenders in veel grotere bakken met hetzelfde succes toegepast, ook daar werden alle sporen gedood.”

Door Eurofins Agro zijn er watermonsters genomen en deze gaven het volgende DNA-beeld:

Exact 14 dagen na bovenstaand monster is er een nieuw watermonster genomen en deze is uitgeplaatst om de vitaliteit van de schimmels aan te tonen. Hieruit bleek dat er geen enkel spoor van Pytofthera of Pythium levend in het water werd gevonden. Ron: “Dit klopte ook met het beeld van de teelt, deze deed het namelijk uitstekend, waar het de weken ervoor snel doodging.”

Robert de Hoo, eigenaar van Ultramins: “Deze gehele bak hebben wij slechts voorzien van één USAF caviterende ultrasone zender, namelijk de USAF DT 100 Watt. De reden dat er pas na 2 weken een watermonster is genomen is hier dat er biofilm aanwezig was. Biofilm bevat veel sporen en dus moesten deze eerst worden geëlimineerd. Deze resultaten binnen zo’n korte tijd zijn natuurlijk super.”

Hij vindt het belangrijk om mee te geven dat de zenders veel sneller werken. “Met onze USAF caviterende ultrasone zenders behandelen we ook bassins en silo’s. Bij silo’s is de snelheid van ontsmetten het belangrijkste omdat een silo soms meerdere keren leeg gaat per dag. Voor alle tuinen hebben wij passende oplossingen en na plaatsing heeft men bijna geen omkijken meer naar de waterkwaliteit. Belangrijk is ook om te vermelden dat naast Pythium en Pytofthora onze zenders ook algen, biofilm en andere pathogenen, zelfs het hardnekkige Fusarium doden.”

USAF™ è un marchio di fabbrica di Luijkx Ultrasound B.V.

Per maggiori informazioni:
Robert de Hoo
Ultramins
De Corantijn 87a
1689AN Zwaag
Tel: +31 (0) 85 023 1097
Tel: +31 (0) 6 20 536 536
info@ultramins.com
www.ultramins.com

Publicatiedatum: ma 2 okt 2023