Tomatenteler bestrijdt met succes algen, bacteriën en biofilm - Ultramins


UltraminsTomatenteler bestrijdt met succes algen, bacteriën en biofilm

Tomatenteler bestrijdt met succes algen, bacteriën en biofilm

“De binnenkant van de pijp was zo schoon, dat ik toch maar even een foto heb gestuurd”

tomatenteler bestrijdt met succes algen, bacteriën en biofilm

Tholen – Afgelopen najaar besloot tomatenteler Frank Dekker het aanstaande seizoen iets later te starten. De lopende teelt werd tot in december doorgetrokken. Januari werd daardoor nu de maand voor de teeltwisseling bij Dekker Glascultures.

De aangepaste teeltstrategie maakt het mogelijk net iets meer tijd te nemen voor het grondig reinigen van de kas. Een recent ongelukje, waarbij een stuk van waterpijp kapotging, toverde toch een lach op het gezicht bij de teler. “De binnenkant van de pijp was zo schoon, dat ik toch maar even een foto naar Robert heb gestuurd.”

Compleet systeem
Die Robert, dat is Robert de Hoo van Ultramins. Sinds maart 2021 werkt Dekker Glascultures met de USAF ultrasone-zenders van Ultramins in het waterbassin en de dagvoorraad. Op beide plekken zorgt toepassing voor ultrasoon ervoor dat het water schoon blijft. De zender wordt in de silo of het bassin gehangen en produceert ultrasoongeluid dat cavitatie veroorzaakt. Hierdoor ontstaan drukgolven die algen en andere micro-organismen doden. Daarnaast doseert Frank waterstofperoxide bij. “Dat voorkomt aanhechting van vuil op de PVC-wanden.”

Dekker Glascultures was er vroeg bij en was de eerste teler die het complete systeem van Ultramins afnam. “Onze verhitter waarmee wij ons drainwater ontsmetten, ging stuk. Toen zijn we gaan zoeken naar iets anders.” Dat werd het Ultramins-systeem, in combinatie met waterstofperoxide. “Dat vind ik ook belangrijk. Vanwege de combinatie ging ik overstag.”

Foto najaar 2021: Dekker Glascultures heeft ook een USAF-zender in de vuildrain, maar de teler gebruikt nog geen drainwater, weet Robert. Daarom gebruikt de teler de zender in zijn (privé)vijver met koikarpers.

Schoon bassin
De combinatie van waterstofperoxide met ultrasoon maakt dat de teler geen last meer heeft van biofilm. “De druppelslangen vervangen we tijdens teeltwissels, maar andere leidingen niet. Nu er een stukje stuk ging van een leiding die er al twintig jaar ligt, kon je mooi zien dat het werkt.”

Niet dat de teler geen testen uit laat voeren. In een eerder stadium bewezen labtesten van water de werking en ook met een speciale camera werd de werking van ultrasoon in beeld gebracht. Immers, mensen kunnen met het blote oog de geluidsgolven die de zenders uitsturen niet zien. Zodra echter het bassin van Frank schoon bleef, en zichtbaar schoner dan andere bassins zonder Ultramins-techniek, was hij helemaal overtuigd.

Crazy roots verleden tijd
In het verleden had de teler onder meer last van algen. Bijna dagelijks, zeker in de zomer, moesten bij de pompen de fijnfilters vrijgemaakt worden. “Nu halen we ze eens in de zes weken even los om te zien of alles nog schoon is. Dat is eigenlijk altijd zo. De parameters die we sowieso in de gaten houden, geven dat ook aan, maar je wilt af en toe toch zelf nog even kijken.” Datzelfde geldt voor de druppelslangen. “Af en toe draaien we tijdens het seizoen de druppelslang even los om met een vinger in de slang en buis op vervuiling te checken.”

Overvloedige algengroei in het water bij de tomatenteler is verleden tijd. “Dat kon verstoppingen geven en daardoor kunnen agrobacteriën flink gaan groeien.” Vroeger had de teler weleens last van crazy roots. “We hebben allerlei dingen geprobeerd, zoals heel veel telers. Met de combinatie van ultrasoon en waterstofperoxide waarmee we nu werken blijft echter alles schoon.”

“Schoner dan nu kan niet”
De teeltwisseling is de tijd waarin telers de hele kas schoonmaken. Met vanwege een aangepast teeltschema iets minder druk op de ketel doet Dekker Glascultures het dit jaar met eigen mensen. Ook het watersysteem krijgt, zelfs nu alles zo schoon blijft, een goede beurt. “De combinatie waarmee we nu draaien, ontzorgt. Er is beduidend minder vervuiling. Dat is goed voor onze filters en systemen. Schoner dan nu kan niet.”

Voor meer informatie:

Ultramins
De Corantijn 87a
1689 AN Zwaag
+31 (0) 620 536 536
+31(0) 85 023 10 97
info@ultramins.com
www.ultramins.com