Niet meer tot aan je kuiten in de drab: "Verwijder eenvoudig alle algen en biofilm" - Ultramins


UltraminsNiet meer tot aan je kuiten in de drab: “Verwijder eenvoudig alle algen en biofilm”

Gepubliceerd op: 1 mei 2024

Dit jaar een eenvoudigere teeltwisseling dan de vorige, wie wil dat nu niet? Wat helpt is als watersystemen minder vuil worden. Dat kan door algengroei en aangroei van biofilm te voorkomen. Nu komt het voor dat telers tot aan hun kuiten in de drab staan bij het schoonmaken van een silo. Of in ieder geval veel tijd kwijt zijn aan het schoonmaken van silo’s en watersystemen.

Robert de Hoo van Ultramins kent de beelden, die hij soms ook op zijn smartphone ontvangt. Zeker in de tijd van de teeltwissel krijgt hij ze binnen, maar op andere momenten van het jaar ook vanuit bijvoorbeeld Canada als daar de tijd van schoonmaken weer aangebroken is.

Voor én 2 dagen na behandeling van het water in de silo met USAF™ caviterende ultrasone zender bij C&B Farms in Leamington, Canada

Met de USAF ultrasone caviterende zenders die het bedrijf levert, kunnen telers zo’n vuile silo voorkomen, benadrukt hij wijzend op de foto’s. Tot zijn tevredenheid krijgt hij ook steeds meer foto’s binnen van telers die het gebruik van de producten van Ultramins leren kennen met als resultaat schone bassins, silo’s en watersystemen.

Voor én na bij Spring Valley Gardens in het Canadese St. Catherine’s

Jeremy van Koeveringe van het Canadese Spring Valley Gardens: “Ultramins bezocht ons in onze kas en op dat moment had ik te maken met een algenprobleem in ons waterbassin. De lage EC-waarde in combinatie met het warme weer resulteerde in een algengroei die niet meer onder controle te houden was. Na het plaatsen van slechts 1 USAF-zender in ons bassin van 2.000 m2 verdwenen de algen binnen een paar weken. Het water werd kristalhelder en het verticale zicht verbeterde tot meer dan 2 meter.”

De teler was zo onder de indruk van deze zender dat hij er nog zeven heeft besteld en ze in verschillende reservoirs en silo’s op alle drie de locaties heeft geïnstalleerd. “Ik ben erg tevreden over het product en de ondersteuning van Ultramins en ik raad alle telers met een gerust hart hun zenders aan.”

Jeremy van Koeveringe, Spring Valley Gardens

 

“Scheelt een hoop gedoe”
Naast het voordeel tijdens de teeltwisseling, waarbij schoonmaken eenvoudiger gaat en minder arbeidsintensief wordt, heeft het gebruik van de ultrasone caviterende zenders zich ook tijdens de teelt bewezen. Bijvoorbeeld bij The Mastergrowers, Nederlandse siertelers. Robin van Dijk deelt in een review: “Wij hebben op één van onze locaties een onafgedekte silo van 1.000m3, buiten die we vullen met sloot en regenwater. Deze silo had veel problemen met algengroei en eveneens waren er meerdere pathogenen aanwezig, waaronder in hoge mate Pythium en ook Phytophthora. Door de vele algen moesten wij vaak de filters schoonmaken, dit kostte ons veel tijd.

Nadat wij zeer goede verhalen hoorden van een bekende teler die al langere tijd met Ultramins werkte, hebben we ook de stap gewaagd en waren we snel positief verrast. Want buiten het feit dat de algengroei en biofilm snel verdwenen waren uit de silo, constateerden we bij een meting dat de schimmeldruk ook enorm verminderd was, meer dan 95% was verdwenen in twee weken tijd en dat met slechts één USAF ultrasone zender.

We hebben dan ook vrij snel een tweede zender gekocht voor in één van onze silo’s binnen en dit zal zeker niet de laatste zender zijn die we bestellen. Want de resultaten zijn uitstekend en het gemak van de inzet van deze zenders scheelt ons een hoop tijd en het heeft geld bespaard op andere middelen. Daarnaast scheelt het aanzienlijk aantal manuren en simpelweg een hoop gedoe.”

USAF™ caviterende ultrasone zender in actie bij Greenhill Produce in het Canadese Kent Bridge

USAF™ is een trademark van Luijkx Ultrasound B.V.

 

Lees ook het artikel ook op Groentennieuws en Hortidaily:

https://www.groentennieuws.nl/article/9620974/niet-meer-tot-aan-je-kuiten-in-de-drab-verwijder-eenvoudig-alle-algen-en-biofilm/

https://www.hortidaily.com/article/9622293/less-dirty-water-systems-facilitate-crop-rotation/?utm_medium=email