Bewijsrapportage en Ultramins brengen strijd van ultrasoon tegen algen en micro-organismen in beeld - Ultramins


UltraminsBewijsrapportage en Ultramins brengen strijd van ultrasoon tegen algen en micro-organismen in beeld

op avontuur bij tomatenteler Frank Dekker

Tholen – Zoals iedere tuinder weet gedijen algen, bacteriën en schimmels goed in silo’s en bassins. Algen en biofilm hechten zich graag aan de bassin- en silobekleding. Alg is verantwoordelijk voor de vaak groene kleur van het water. Deze algafzetting heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het water en leidt tot bijkomende nadelen zoals verstopte filters, leidingen en druppelaars. De biofilm is de groene slijmlaag aan de zijkanten van de bassins en silo’s waarin schadelijke micro-organismen zich langdurig huisvesten en zich vermenigvuldigen.

Met een USAF ultrasone zender is hier een mouw aan te passen. De zender wordt in de silo of het bassin gehangen en produceert ultrasoongeluid dat cavitatie veroorzaakt. Hierdoor ontstaan drukgolven die algen en andere micro-organismen doden, zonder dat het gevaar oplevert voor dieren en ander waterleven.


Vlnr: Jeroen Baris van Bewijsrapportage.nl, Frank Dekker en Bas Vriend van Dekker Glascultures, Kees Luykx van Luykx Ultrasound en Robert de Hoo van Ultramins

Volgens Robert de Hoo van Ultramins, exclusief distributeur van USAF™ ultrasone zenders, kloppen tuinders steeds vaker bij hem aan. Neem bijvoorbeeld Frank Dekker van Dekker Glascultures, tomatenteler uit Wervershoof. Sinds maart dit jaar maakt hij gebruik van Ultrasoon en Frank is er uitermate tevreden over. “In 21 jaar is het bassin nog nooit zo schoon geweest”, aldus Frank. “Ook hoeven we de filters nauwelijks nog te reinigen. Voorheen deden we dit in deze periode van het jaar 1x per week, nu was er pas na 7 weken een klein drukverlies te zien en hebben we het filter schoongemaakt.”

Een zestal USAF zenders in een van de silo’s

“En Frank is zeker niet de enige”, weet Robert, “er worden uitsluitend goede resultaten geboekt en hierdoor groeit onze klantenkring in binnen- en buitenland in rap tempo. De zenders mogen 30 dagen worden getest en tot op heden is er nog nooit een geretourneerd. Bovendien blijkt de werking uit diverse proefresultaten op basis van watermonsters. Recent onderzoek wees uit dat watermonsters zelfs na 22 dagen microscopisch uitplaten bij Eurofins geen enkel schadelijk schimmelspoor vertoonden.”

Visualiseren
Zowel vanuit Ultramins als vanuit de markt ontstond de wens om de werking en het resultaat van de zenders te visualiseren. Robert de Hoo kwam in dat kader in contact met Jeroen Baris, mede-eigenaar van de firma Bewijsrapportage.nl, dat gespecialiseerd is in bouwkundige inspecties, geluids- en trillingsmetingen en stankdetecties. Jeroen beschikt over een geavanceerde akoestische camera waarmee zowel geluid als ontsnappende energie zichtbaar gemaakt kan worden. Zo kan bijvoorbeeld de locatie van een persluchtlek of statische ontlading exact worden gelokaliseerd. Een voorbeeld is onderstaande ‘geluidsfoto’ waarbij het geluid van ‘lopen door het gras’ wordt getoond doordat geluid wordt omgezet in pixels.

“Wij wilden samen onderzoeken of we met deze camera ook de werking van de USAF-zender zouden kunnen laten zien”, vertelt Jeroen. “Geluids-, drukgolven, cavitatie, het zijn abstracte begrippen, maar als we daadwerkelijk zichtbaar kunnen maken hoever de ultrasone drukgolven komen, dan hebben we concreet bewijs van de goede werking ervan.”


Jeroen maakt een geluidsfoto in een van de silo’s.

Robert en Jeroen hebben de proef op de som genomen en hebben met de akoestische camera opnames gemaakt van een bassin waarin een USAF-zender is geplaatst. Onderstaande foto laat zien dat de ultrasone zender constant drukgolven stuurt die botsen met eventueel aanwezige algen, bacteriën, schimmels en virussen. Deze micro-organismen worden hierdoor gedood. Omdat door de botsingen geluid en energie ontstaan is het mogelijk om dit proces middels de akoestische camera te visualiseren. In onderstaande silo zijn dan ook gekleurde pixels zichtbaar en deze tonen (dus) de werking en effectiviteit van het ultrasone proces.

Contrast
Een beetje technisch dus, maar het resultaat is tot slot voor iedereen duidelijk zichtbaar in de praktijk. Zie ter illustratie onderstaande foto. Links het (21 jaar oude) bassin van Dekker, rechts een (veel nieuwer) bassin van een naburige tuinder. In het bassin van Dekker ziet men een USAF ultrasone zender. Het water in het bassin van Dekker is transparant en langs de wanden zit praktisch geen biofilm.

Klik hier voor hetzelfde beeld maar dan gefilmd vanuit de lucht met een drone.

Bron: www.groentennieuws.nl
Klik hier om naar het originele artikel te gaan
Publicatiedatum: 12 oktober 2021

Voor meer informatie:

Ultramins
De Corantijn 87a
1689 AN Zwaag
+31 (0) 620 536 536
+31(0) 85 023 10 97
info@ultramins.com
www.ultramins.com