Gerwin de Vries - Witlofkwekerij LOF - Witlof - Espel - Nederland - Ultramins


UltraminsGerwin de Vries – Witlofkwekerij LOF – Witlof – Espel – Nederland

Gerwin de Vries – Witlofkwekerij LOF – Witlof – Espel – Nederland

Als witlofteler met oog op duurzaamheid en de toekomst ben ik in contact gekomen met Ultramins. Ik was nieuwsgierig of zij met hun zenders mij ook konden helpen met het bestrijden/voorkomen van fytoftora, een veel voorkomend probleem in de witloftrek. Op dit moment gebruik ik nog Pergado als toevoeging aan het water wat op zich afdoende is, maar op termijn wil ik het gebruik daarvan minimaliseren of mee stoppen. Ook kan de wetgeving verder worden aangescherpt, dus leek het mij verstandig om nu al naar een alternatief te kijken.

Op aanraden van Ultramins, hebben wij een USAF ST60 zender in het bassin bij de trekcel geplaatst, deze is ongeveer 2m3 groot. De eerste 3 weken hebben we nog 50% procent Pergado gebruikt. Bij de oogst waren er geen sporen van fytoftora te zien aan de wortels, ook het water was schoon. Bij de volgende teelt hebben we weer drie weken de zender gebruikt, maar dan zonder toevoeging van Pergado. Dit was erg spannend, omdat wij dit normaal nooit zouden doen, zeker niet met een tot de nok toe gevulde trekcel. Doordat  de eerste ‘ronde’ goed was gegaan, hebben we het toch aangedurfd.

Maar ook nu was het resultaat uitstekend!

Dus de USAF™ zender heeft zeker zijn werk gedaan, zonder dat wij er omkijken naar hadden. Het kan dus een heel goed en vooral duurzaam alternatief zijn voor andere middelen. Dat geeft mij als kweker een goed gevoel!

Als laatste wil ik opmerken dat ik de medewerking en het meedenken van Ultramins als heel prettig ervaar.